Duben 2015

EXOTICKÉ PIKANTNÍ POLÉVKY

18. dubna 2015 v 15:02 | Kristina Haidingerová |  Recepty
Jelikož jsem už tři roky celkem úspěšná pěstitelka exotických druhů chilli a k tomu velmi ráda vařím a ještě raději ochutnávám, rozhodla jsem se podělit se s některými recepty. A začnu samozřejmě s těmi, kde jsou použity právě tyto voňavé, energizující a mnohdy překrásné plody - chilli papričky.

Pro nadcházející léto se určitě hodí šest pikantních a lehkých polévek, které mohou posloužit jako bezchybný plnohodnotný oběd. Proč?

  1. mohou být libovolně husté, dle množství použitých surovin
  2. energizují i to nejzhuntovanější tělo spoustou vitamínů a vlákniny
  3. naprosto spolehlivě uspokojí i ten nejmlsnější jazýček, takže na nějaké další nakukování do lednice nebudete mít nejmenšího pomyšlení
Exotické pikantní polévky

Uvedená množství odpovídají polévce ze 2litrů základního vývaru, tj. cca 2,5l. objemu hotové polévky.



Thajská kuřecí polévka



Připravíme si kuřecí vývar. V kastrůlku s nepřilnavým dnem rozehřejeme kvalitní olej, na kterém zpěníme posekaný česnek (cca 2 stroužky), žampióny, 1-2 čerstvé habanero papričky (jsou aromatické a velmi pikantní) a lžičku kari. Přidáme na kostičky pokrájenou menší kapii, 3 loupaná rajčata, osladíme 5 lžičkami cukru a ještě zasmahneme. Zalijeme vývarem. Přidáme citrónovou trávu, pět koleček galgánu nebo zázvoru a přivedeme do varu. Vrátíme do polévky kuřecí maso. Přidáme 2 lžíce rybí omáčky, půl lžíce citrónové šťávy a 3 lžíce kvalitní chilli omáčky. Až na závěr dochucujeme solí. Když jsou naše pohárky spokojené, můžeme přidat lžíci kokosového mléka. Vaříme na mírném ohni, směs s kokosem nesmíme převařit, aby nebyla příliš olejovitá. Polévku zdobíme koriandrem a bazalkou.

Obměna: místo kuřecího se restauracích dávají i mořské plody, kuřecí vývar pouze nahradíme vývarem z kořenové zeleniny kořeněným kmínem, pepřem a tymiánem.

(Polévka se běžně zahušťuje škrobem, já raději zahušťuji přidaným množstvím některé suroviny)



Čínská kachní polévka



Připravíme si vývar z drobů a nejlépe i kousku ze zbytku pečené kachny. Na půl lžíci kvalitního oleje osmahneme posekaný česnek (cca 2 stroužky) a půl lžíce sezamových semínek a špetku drcené sušené jolokie. Přidáme3 lžičky cukru a jakmile začne lehce karamelizovat, zalijeme 2dcl. rýžového vína. Směs rozmícháme v kastrůlku s kachním vývarem, přilijeme 2 íce sladké sójové omáčky, 1 lžíci chilli omáčky a lžíci omáčky Hoisin či omáčky z černýchsójových bobů. Přidáme posekané pekingské zelí (dle požadované hustoty) a obrané maso. Dochutíme solí a špetkou mletého badyánu, a ještě cca 10min. povaříme.

(Polévka se běžně zahušťuje škrobem, já raději zahušťuji přidaným množstvím některé suroviny)



Polská rybí polévka



Na lžíci oleje (nejlépe olivový) zasmahneme 20-30dkg rybího masa (sladkovodní rybku doporučuji naložit do citronové šťávy popř. s přidaným česnekem). Vyjmeme z hrnce. Na zbylém oleji osmahneme nastrouhanou mrkev, proužky 1 větší cibule, proužky česneku (cca 3 stroužky) a dle chuti proužky barevných paprik a sušené papričky dle chuti a odvahy. Přidáme 1 rajčatový protlak a osladíme (cca 4 lžičky cukru). Zalijeme 2dc. suchého bílého vína a přidáme 2 loupaná rajčata, celou polovinu citronu, 3 bobkové listy a kuličku nového koření a sůl dle ochutnání. Cca 20minut povaříme. Do polévky vrátíme maso, posypeme ji čerstvým koprem a petrželkou, případně dochutíme a lehce povaříme ještě nejvýše 5min.



Zeleninová polévka "Tukožroutská"



Povaříme 1 svazek dužnaté celerové natě (celer, řapík), 3 celé čisté cibule i se slupkou, 2 střední mrkve, cca 5 žampiónů, 3 pokrájené stroužky česneku, kuličku nového koření a 5 pepře. Jakmile máme zlatavý vývar, zeleninu vyjmeme, pokrájíme a vrátíme zpět. K tomu přidáme 4 nakrájená oloupaná rajčata, posekané čínské zelí (množství dle toho, jak hustou chceme polévku mít), 2-3 slovenské papriky na proužky a podle chuti množství čerstvých či konzervovaných papriček jalapeno (jsou velmi chutné, šťavnaté a jen mírně pikantní). Přidáme 3 lžíce sójové omáčky a množství oblíbené chilli omáčky dle chuti. 10 min. společně povaříme. Dochutíme solí a čerstvými bylinkami (pažitka, petržel).



Mexická fazolačka



Připravíme si vývar ze skrojků uzeného masa nebo dvou výrazných klobás. Na půllžíci sádla osmahneme: větší cibuli a 10dkg. anglické slaniny, půl čajové lžičky celého barevného pepře a 1 posekaný větší stroužek česneku. Přidáme 2 lžičky sladké papriky, 1-2 lžičky koření jolokia uzená - na momentík, aby nezhořkla, ale naopak zesládla. Hned na to vmícháme 3 lžíce protlaku, nebo 4 loupaná rajčata a přisladíme 2 kávovými lžičkami cukru. Vše zalijeme 2 deci vývaru a krátce podusíme. Přidáme nakrájené papriky, různých druhů a barev, 2 plechovky barevných sterilovaných fazolí i s nálevem a malou plechovku kukuřice. Nakonec vložíme obrané uzené maso, či na kostičky pokrájené klobásy a dolijeme zbylý vývar. Přidáme špetku římského kmínu a hořčičného semínka a ještě 10 min. povaříme. Do hotové polévky přidáme na kolečka nakrájené čerstvé papričky dle míry pikantnosti či barvy (výborně se hodí nedozrálé Black Pearl nebo např. Blondie). Nakonec přizdobíme kolečky uvařeného vejce.



Indická fazolačka



Na 1 lžíci oleje osmahneme 1 větší pokrájenou cibuli, když zesklovatí, přidáme 3 stroužky posekaného česneku, půl lžíce strouhaného zázvoru, 2 čerstvé, nebo 1 sušenou papričku Jolokia, půl lžičky římského kmínu, 2 lžičky koriandru, 3 lžičky skořice, půl lžíce cukru a opékáme asi 2 minuty na mírném plameni. Přidáme 2 plechovky krájených rajčat, 1 hvězdičku badiánu, lžičku drceného barevného pepře a dobře promícháme. Podlijeme vodou, podle chuti osolíme a vaříme, dokud rajčátka nezměknou. Nakonec přilijeme 1 a půl plechovky bílých fazolí v tomatě a polévku ještě prohřejeme. Před podáváním zjemníme polovinou bílého jogurtu ochuceného směsí kari koření. Dobře promícháme.

(Fazole můžeme samozřejmě použít i sušené. V tom případě je po namočení jednoduše svaříme společně s loupanými rajčaty, osolíme a následně použijeme stejným způsobem, jako konzervované).